Bewegen met COPD
Wat is COPD?
COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen waarbij de longen zijn beschadigd. De Afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Doordat de longblaasjes of bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) beschadigd dan wel ontstoken zijn, kan er minder zuurstof worden opgenomen. Bij sommige mensen wordt daarnaast overmatig veel slijm (sputum) geproduceerd. De longen kunnen niet zorgen voor een goede ademhaling.
COPD is een ongeneeslijke ziekte met (ernstige) benauwdheid als belangrijkste kenmerk. Mensen met COPD worden door inspanning benauwd en dit kan hen weerhouden om in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft steeds meer energie nodig voor dagelijkse activiteiten zoals aankleden, huishouden en fietsen/autorijden.
Beweegprogramma
Tijdens ons beweegprogramma COPD helpen wij u om weer meer energie te krijgen in uw dagelijks leven. De groep(en) wordt begeleid door één van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in longaandoeningen.
In een eerste gesprek wordt aandacht gegeven aan uw klachten en worden uw persoonlijke doelen besproken. U krijgt een aantal vragenlijsten om in te vullen en er volgen een aantal gezondheidstesten. Aan de hand van het gesprek en de gezondheidstesten zal de fysiotherapeut een persoonlijk beweegprogramma samenstellen.
Als het persoonlijke beweegprogramma is samengesteld, kunt u instromen in één van de groepen. De groepen bestaan uit maximaal 5 personen. Wij vinden het erg belangrijk dat u weer plezier krijgt in het bewegen. Naast het begeleiden proberen wij dan ook voor een leuke sfeer te zorgen. Samen bespreken wij welke vormen van bewegen uw voorkeur hebben. Ook evalueren wij regelmatig of het beweegprogramma moet worden aangepast.
Tijdens de groepen wordt er naast het trainen o.a. aandacht besteed aan de manier van ademhalen (in rust en tijdens inspanning), uw energieniveau en het verdelen van activiteiten, een longaanval, het bevorderen van de gezondheid (voeding, stoppen met roken) en sputumklaring (ophoesten van slijm) indien van toepassing.
Behalve COPD begeleiden wij ook mensen met astma en andere longaandoeningen.
Vergoeding
Vanaf 1 januari 2019 wordt fysiotherapie bij COPD GOLD-classificatie II of hoger vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van ernst van de symptomen krijgt u het eerste jaar 5, 27 of 70 behandelingen vergoed. Voor meer informatie over de vergoeding kunt u contact opnemen met één van onze fysiotherapeuten.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.longfonds.nl